De failliete elektronicaketen Scheer & Foppen maakt mogelijk toch een doorstart.
Inmiddels hebben zich negen kandidaten bij de curatoren gemeld en dat aantal kan nog oplopen, liet curator Bavo König donderdag weten.
De directie van het bedrijf voerde voor het faillissement al tal van gesprekken met voor de hand liggende overnamekandidaten, maar dat liep op niets uit. Hierdoor ontstond twijfel over de haalbaarheid van een doorstart.
Curatoren praten over doorstart
De curatoren willen op korte termijn met de partijen in gesprek gaan. Het is de bedoeling dat eind juni knopen worden doorgehakt. Tot die tijd blijven de winkels van Scheer & Foppen gewoon open en leveren de webwinkels nog producten.
De meer dan vijftig jaar oude familieonderneming met 56 filialen werd dinsdag failliet verklaard en voor alle 475 medewerkers is ontslag aangevraagd. Het bedrijf, dat vooral in het noordoosten van het land te vinden is, kampte al jaren met een teruglopende omzet door toenemende concurrentie van webwinkels.
Elektronicazaken hebben het zwaar
Scheer & Foppen is niet de enige elektronicaketen die in de problemen is geraakt. De Harense Smid, Dynabyte, Dixons, It’s, MyCom, Paradigit, Block, Mikro-Electro, iCente: allemaal elektronicaketens die de afgelopen jaren failliet zijn gegaan. Sommige maakten in sterk afgeslankte vorm een doorstart, andere zijn definitief verdwenen uit het straatbeeld.
Elektronicazaken hebben het al jaren lastig. Sinds 2007 is het aantal winkels dat elektronische apparaten verkoopt met zo’n 800 gedaald, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag publiceerde. Het aantal webshops in elektronica is de afgelopen vier jaar met zo’n 400 stuks gestegen, tot bijna 2.000 bedrijven.
Online winkelen groeit al jaren achtereen, maar vooral in de elektronica lijkt de omslag nu razendsnel te verlopen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd door middelgrote en grote elektronicazaken een derde meer omgezet via online verkoop dan een jaar eerder. De omzet van fysieke winkels daalde in dezelfde periode met 11 procent.
Ook in 2015 was deze trend al zichtbaar: de offline omzet daalde met 2,5 procent, terwijl de verkopen via webshops met 21 procent stegen.
Lees ook de analyse: Waarom elektronicazaken het zo zwaar hebben
bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl